Groep 1/2

De leerkrachten van de groepen 1/2 helpen uw kind spelenderwijs te wennen aan het dagelijkse ritme van ontdekken en nieuwe dingen leren.

 

Groep 1/2 op obs Meester Eeuwout: Spelend dingen leren

DSC_5293.JPGOp obs Meester Eeuwout is het uitgangspunt dat de kinderen in groep 1/2 spelend dingen leren. Een kleuter die lekker in zijn vel zit, ontwikkelt zich het beste. En omdat een kleuter zich lekker voelt als hij kan spelen, vinden alle activiteiten in spelvorm plaats. Een veel voorkomende activiteit is spelen in een van de vele hoeken: de huishoek met het winkeltje, de bouwhoek, de zand- en watertafel, de kleine constructie, de kleine blokjes met het wereldspelmateriaal, de boekenhoek, het poppenhuis, de lees- en schijfhoek, het verf- en het krijtbord en noem maar op. Zo’n speelhoek is de ideale plek voor een kleuter om zich te leren concentreren, een rol uit te proberen, een probleem op te lossen, zijn fantasie te gebruiken, te experimenteren of te ontdekken.

Maar ook buiten wordt volop gespeeld. En in het speellokaal doen ze allerlei bewegingsspelletjes, waarbij ze hun motoriek optimaal ontwikkelen.

 

De kring

Al spelend begint een kind zich vanzelf te uiten en te kletsen. Ook in de kring, waar eveneens heel veel speelse activiteiten plaats vinden. Er wordt verteld, voorgelezen, er worden reken- en taalspelletjes gedaan en concentratie-, geheugen-, motorische, muzikale en zintuigelijke spelletjes.

 

Vaste rituelen

Vaste rituelen zijn voor kleuters heel belangrijk, want ze geven houvast en helpen bij het ontwikkelen van hun tijdsbesef. Op de Meester Eeuwout nemen vaste rituelen dan ook een belangrijke plaats in groep 1/2 in. Zo is er een vaste dagopening, elke dag zijn er twee grote hulpen, er is een boom met bewoners met ieder zijn eigen versje, liedje en spelletje.  Er is een voor de kleuters voorspelbaar verloop van de dag met terugkerende activiteiten en op vrijdag bakken we koekjes, drinken we Sprookjesthee en gaat Flip de Beer bij een kind logeren.

 

Elk kind krijgt individuele aandacht

DSC_5292.JPGIn groep 1/2 zitten kinderen van vier, vijf en zes jaar. De leeftijdsverschillen zijn groot en ook wat ieder kind beleeft. Daarom is er veel individuele aandacht en werken de kinderen in kleine groepjes. We houden goed in de gaten wat een kind al kan en waar het aan toe is. En bij gezamenlijke activiteiten doet elk kind mee op zijn eigen niveau.

Engels wordt vanaf groep één al aangeboden. In combinatie met muziek leren ze de eerste woordjes en tellen ze voor je het weet tot 10. 

Spelen of leren?     Spelend leren!